TD 20 2

 

pošta 20  facebook32

  00386 (0)4 5876 041
   Info@ratece-planica.si

 

 TURISTIČNO DRUŠTVO 
 RATEČE-PLANICA
 Rateče 22, 4283 Rateče-Planica
 Slovenija

 Izleti
 
 
Zelenci

se nahajajo v neposredni bližini Rateč, v smeri Podkorena. Urejena pešpot nas vodi od parkirišča na magistralni cesti do izvira Save Dolinke. Sava Dolinka se prikaže na dan v vsej svoji lepoti, v obliki majhnega jezera, ki se proti vzhodu razteza v obsežno močvirje. Zelenci pričajo o dogajanjih v geološki preteklosti, pomembni so kot življenski prostor živali, ter kot rastišče redkih in ogroženih rastlin. Leta 1992 so bili razglašeni za naravni rezervat. 

 
Tamar  (1108m)

Dolina Planice se nadaljuje v slikovito alpsko dolino, ki se s severa zajeda med vrhove in grebene Julijskih alp. Ledeniška dolina se vse bolj oži, obkrožajo jo stene Mojstrovk z leve in Ponc z desne, zaključuje pa jo ponosni Jalovec. Tik pod stenami se skriva zelena oaza "Zelja", nekdanja planina s planinskim domom Tamar na mestu, kjer je bila nekoč pastirska koča, sirarna in tamar (staja) za drobnico.

Nedaleč od koče privre izpod sten izvir Nadiže, ki na svoji kratki poti ustvari zanimivo slapišče in po nekaj 100 metrih ponikne v produ. Na plano pride zopet v Zelencih, kot izvir Save Dolinke. Voda iz izvira Nadiže je napeljana v vaški vodovod, tako da v Ratečah pijemo odlično vodo izpod Julijskih Alp.

Kapela Marije pomagaj v Tamarju je bila zgrajena leta 1936 na pobudo rateškega župnika  Josipa Lavtižarja. Leta 2002 jo je dal prenoviti tedanji župnik Marko Benedik, po zamisli našega umetnika p. Marka Ivana Rupnika. Vrhunec prenove predstavljajo mogočni mozaiki. V kapeli je v poletnih mesecih redno nedeljsko bogoslužje ob 15. uri.
 
Tromeja - Peč (1510m)

Rateče so "prislonjene" na prisojni obronek Peči (1500m). Tromeja - stičišče treh državnih mej je lahko cilj prijetnega izleta. Gozdna cesta nas vodi od gostilne Šurc, mimo senožeti, planinskega doma Tromeja do stičišča avstrijske, italijanske in naše meje, kjer se nam odpre pogled na vse tri doline. V poletnih mesecih je odprt   planinski mejni prehod, mejo lahko prečkamo z osebnim dokumentom.

Na tem pomembnem evropskem stičišču treh velikih jezikovnih skupin in kultur je bil leta 1994 postavljen spomenik razumevanju in prijateljstvu med narodi.

Na spomeniku je med drugim zapisano:

"MIR NE POMENI LE, DA NI VOJNE,
MIR POMENI, DA VLADA HARMONIJA,
LJUBEZEN, DOPOLNJEVANJE
IN  STRPNOST"

                                                                                                  (Sri Chinmoy)

Mangartska-Belopeška jezera

so oddaljena približno 10 km iz Rateč. Po prvi svetovni vojni so pripadla Italiji. Preko mejnega prehoda Rateče se do njih lahko zapeljemo z avtom ali s kolesom po kolesarski stezi.

Leta 1971 je bil ustanovljen regijski park, ki se ponaša z izjemnimi naravnimi in kulturinimi lepotami. V centru parka je muzej z zbirko ročno kovanega orodja. Ob jezerih je veliko sprehajalnih poti, izkušeni planinci se lahko z italijanske strani povzpnejo na Ponce in Mangart.

Ob zgornjem jezeru se čez poletje pase živina iz Rateč. Pastir, prebiva v koči, ki spominja na pretekle čase.

 

Izdelki 650